Logo - Norsk forening for cystisk fibrose

Norske CF-pasienter i gang med Kaftrio02.06.2022
Sharon Gibsztein

EW kaftrio01062022

1. juni 2022 kunne norske CF-leger endelig skrive resepter på årsaksbehandlingen Kaftrio + Kalydeco, og de første norske CF-pasientene starte med denne etterlengtede livsendrende og livreddende medisinen. Dette er et historisk skifte i norsk CF-behandling. Med dette er årsaksbehandling for cystisk fibrose nå tilgjengelig for majoriteten av pasientene, og den dekkes av staten. Norsk senter for cystisk fibrose har laget viktig informasjon rettet mot pasienter/pårørende samt leger om oppstart med Kaftrio-behandling.

 

Bildet viser Ellen Winther, som kunne ta sine første Kaftrio-tabletter 1. juni. Hun er en av mange som i tiden fremover starter med denne viktige CF-behandlingen. Vi gleder oss sammen med alle de av våre medlemmer som skal i gang med Kaftrio. 

 

Norsk senter for cystisk fibrose med viktig informasjon 

Vi oppfordrer alle pasienter og pårørende å sette seg inn i Kaftrio-informasjonen fra Norsk senter for cystisk fibrose.

  • Artikkel med infoskriv om Kaftrio for henholdsvis barn (6-12 år) og ungdom (fra 12 år) og voksne. I artikkelen finner du også Behandlingsprotokoll for Kaftrio+Kalydeco.
  • Spørsmål og svar om Kaftrio - her finner du blant annet svar på hva som er fettholdig mat og om du skal fortsette den vanlige daglige CF-behandlingsrutinen din. 

CF-senteret vil oppdatere og publisere nye artikler etter behov, så følg med på senterets nettsider. Vi i CF-foreningen vil poste ny info fra CF-senteret fortløpende på våre sosiale medier.

 

Lang kamp for livsviktig behandling

Et samlet norsk CF-miljø med både privatpersoner med cystisk fibrose, pårørende, Norsk senter for cystisk fibrose og vi i CF-foreningen har kjempet en flere år lang kamp for å få Kaftrio på plass. Vi har hatt svært god hjelp fra fremtredende politikere. Bred medieomtale har også vært viktig. Kaftrio ble godkjent av Beslutningsforum 25. april i år, og nå 1. juni kunne CF-legene altså skrive de første ordinære reseptene.

CF-foreningen ønsker å takke alle som har bidratt.

Ifølge produsent Vertex, er Norge nå en del av de 31 landene, inkludert Danmark, Finland, Nederland, Spania, Tyskland, Østerrike, Slovenia, Polen, Kroatia, Luxembourg, Frankrike, Italia og Storbritannia, hvor Kaftrio i en kombinasjonsbehandling med ivacaftor, stort sett er refundert for kvalifiserte CF-pasienter.

Avtalen med Beslutningsforum i Norge inkluderer refundert tilgang for Kaftrio (ivacaftor/tezacaftor/elexacaftor) i kombinasjon med ivacaftor (Kalydeco) for kvalifiserte CF-pasienter som er 6 år og eldre med minst én F508del-mutasjon i cystisk fibrose transmembran konduktans regulator (CFTR) gen. Avtalen gir også tilgang til Orkambi (lumacaftor/ivacaftor), Symkevi (tezacaftor/ivacaftor) i kombinasjon med ivacaftor og Kalydeco (ivacaftor) monoterapi for kvalifiserte CF-pasienter.

 

 

 

 


Chiesi Pharma Norsk senter for cystisk fibrose Organdonasjon Viatris Stiftelsen Dam

Tilbake til toppen